вторник, 4 септември 2012 г.

Още интересни подробности от кухнята на дизайнера....




  
 Вземане на нужните размери на жилищното пространство.
 След като сме осъществили първата среща с поръчителя и е проведен разговор необходим при избор за  възлагане на проекта, следващите действия от наша страна са:
- Да отидем на мястото, което ще оразмерим, заснемем с фотоапарат и подготвим ескизните скици, които ще са от основно значение при следващите етапи от нашета работа.


 Начертаване на плановете - начален етап на проектиране на интериора.
 Професионалният дизайнерски проект на интериор се състои  от няколко етапа и те са:

 - Замисъл, или така нареченият: Идеен проект
 - Проектиране
 - Моделиране и двата етапа обединяваме в така нареченият: Работен проект
 - Изпълнение на замисъла в реалността (строителните и ремонтните работи), или така нареченият: Авторски надзор
 Сега е нужно да разгледаме какви планове, разгъвки и разрези са задължителни и кои се ползват само според нуждата.

 1. Размерен план.
  Това е план на помещението, за което ще се създава интериорът, с точни размери на стените, отворите за врати и прозорци, височина на тавана, местоположение на подпорни (носещи) стълбове и вентилационни канали и кутии. Към размерния план се прилага пояснителен опис на помещенията с тяхната площ и други обекти. Този план е винаги нужен като отправна точка за цялото последващо проектиране.

 2. План за демонтажа на преградите.
 Върху него по особен начин са маркирани всички елементи, които подлежат на препланиране. По-специално са показани всички налични преградни стени - тези, които трябва да се премахнат, както и новите прегради, предвидени за построяване. Този план е нужен, когато се предполага препланиране на помещенията.

 3. План за разполагането на мебелите и оборудването.
 Това е план, на който схематично е показано разположението на мебелите и оборудването, заедно с техните параметри  и особени характеристики. Той винаги е нужен за обсъждане с поръчителя на неговите предпочитания по разделянето на помещенията на зони и разположението на мебелите.

 4. План на подовете.
 Това е план, на който схематично се нанася очертанието и рисунъкът на пода във всяко помещение. Към него се прилага пояснителен опис за планираните материали. В схематичен вид е нужен винаги, особено когато е необходимо да се покаже зоновото разпределение на стаите.

 5. План на таваните
 Това е план на релефа на тавана, с посочване на нивата: Къде и с колко е снижен основният таван, с какъв материал и къде са разположени осветителните тела.Този план е нужен само тогава, когато тавана се отличава с релефен, оригинален дизайн , т.нар.: окачен таван.

 6. План на електрическата инсталация и оборудване.
 Това е планът за разполагане на елементите на електрическата схема и осветителна инсталация: Осветителни тела, ключове, контакти, телефонни розетки, интернет и тв розетки. Винаги е нужен, тъй като разполагането на електрическите елементи е един от най-сложните процеси и изисква специално внимание при проектирането.

 7. Разгъвка на стените.
 С точно разположение на декоративните елементи. Това е чертеж на стените на помещението, което притежава декоративна стена. Може да е заложена мозайка, камък, огледални елементи и др. Тази разгъвка е нужна само за строителите, за да поставят нужният елемент на стената.

  8. Разгъвка на стените на санитарните помещения.
 Това е чертеж на стените на помещението, с точни указания къде да започне полагането на облицовъчните плочки. Освен това се отбелязва обвръзката на тоалетните компоненти и електрическите елементи. В пояснителен опис се отбелязват типа на облицовачните плочки и техният производител.

 9. Разгъвка на празни стени.
 Това е чертеж на стените с отворите за прозорците без мебелите. Такъв чертеж може да послужи при изчисленията на квадратурата и пресмятането на количеството материали за измазване или евентуално залепяне на тапети.

 10. Разрез на помещението.
 Този чертеж се изпълнява за най-сложните и особено отговорни места на жилището, разрези по хоризонтал или вертикал. Задължително с всички отнасящи се до тях мебели. Не винаги са нужни при работата над проекта.

















Няма коментари:

Публикуване на коментар